Ribeye steak, cvetačni pire, ocvrta cvetača in pomaka iz kisle smetane ter mlade čebule

- Ribeye, kosov: 1
- Cvetača, kosov: 1
- Trajno polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Mercator, 1 l
- Maslo, Mercator, 250 g , 80 g
- Kisla smetana, 150 g
- Mlada čebula, kosov: 1
- Sončnično olje za cvrtje, Mercato: po potrebi
- Morska sol v mlinčku: po potrebi
- Mleti črni poper: po potrebi
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Čips iz cvetače: Cvetačin cvetek in “bat” z lupilcem za krompir na tanko narežemo in ocvremo. Položimo na papirnato brisačo, da se maščoba odcedi.
Cvetačni pire: cvetačo kuhamo v mleku, jo odcedimo. Z paličnim mešalnikom skupaj z maslom zmiksamo in solimo.
Pomaka iz kisle smetane in čebule: mlado čebulo narežemo na tanko in primešamo k kisli smetani. Na koncu začinimo še s soljo in poprom.
Goveji ribeye steak pečemo na olju po obeh straneh, s tako središčno temperaturo kot si želimo imeti pečen steak (srednje, bolj pečeno, manj pečeno…).
Na koncu vse poljubno zložimo na krožnik.