Velikonočna pletenica z jajci in nanoško salamo

- Pšenična bela moka T500, Mercator, 500 g
- Trajno polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Mercator, 250 ml
- Beli kristalni sladkor, Mercator, 20 g
- Sveži kvas, 25 g
- Ekstra deviško oljčno olje, Mercator, jedilnih žlic: 3
- Fino mleta morska sol, Mercator, čajnih žličk: 1
- Jajca L, hlevska reja, Mercator, kosov: 4
- Jajca L, hlevska reja, Mercator, rumenjakov: 1
- Sir Caciotta, 100 g
- Nanoška salama, Special Moments, 150 g
- Sušeni rožmarin: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Mleko segrejemo ter v njem raztopimo kvas in sladkor. Pustimo 5 minut, da se naredi »klobuk«. V skledo mešalnika damo moko, kvas, sol, 1 jajce in oljčno olje. Gnetemo toliko časa, da dobimo mehko elastično testo. Oblikujemo v kroglico, pokrijemo in damo vzhajati v hladilnik za 12 ur. V vzhajano testo vmešamo olupljeno in narezano salamo ter na kocke narezan sir. Testo oblikujemo v 3 dolge hlebce, ki jih med seboj prepletemo. Preostala 3 jajca dobro operemo in jih potisnemo v kruh.
Kruh pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati še 1 uro. Nato ga premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in pečemo 45 minut na 200 °C. Pečen kruh okrasimo z rožmarinom.