Vaša košarica je prazna

Za popolno nakupovalno izkušnjo se prijavite v svoj profil
×

Če potrebujete pomoč pri nakupovanju v spletni trgovini Mercator Online, smo tukaj za Vas na brezplačni telefonski številki 080 2081 ali na e-naslovu: spletna.trgovina@mercator.si

/
Nazaj Natisni

Pereci

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična mehka moka T 500, Mlinopek, 750 g
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Planika, 560 ml
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 90 g
  • Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 1
  • Morska sol z zelišči Frišna, Fina Isolana, čajnih žličk: 1
  • Suhi kvas, vrečk: 2
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
  • Tatarski biftek, Kodila, 150 g : po okusu
  • Groba pašteta, pakirana, Kodila: po okusu
  • Pšenična mehka moka T 500, Mlinopek, 750 g
  • Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Planika, 560 ml
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 90 g
  • Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 1
  • Morska sol z zelišči Frišna, Fina Isolana, čajnih žličk: 1
  • Suhi kvas, vrečk: 2
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
  • Tatarski biftek, Kodila, 150 g : po okusu
  • Groba pašteta, pakirana, Kodila: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Pereci so eden izmed številnih kulinaričnih zakladov Prekmurja, ki so k nam prišli preko meje z Madžarsko.

Gre za kvašeno pecivo, zavito v venčke ali navito na trstiko, ki tradicionalno krasi praznično obložene mize.

Puhasti pereci so idealni za mesne namaze, s katerimi je Prekmurje bogato - midva sva zraven postregla tatarski biftek in grobo pašteto.

Testo:

  1. V skledo stresi moko, kvas, sladkor in sol.
  2. V sredino kupčka izkoplji jamico in vanjo natoči mlačno mleko in stopljeno maslo.
  3. Sestavine premešaj, nato pa zgneti v mehko in prožno testo.
  4. Gnetenje je kar dolgotrajno, približno 10-15 minut s kuhinjskim robotom.
  5. Če gnetemo na roke, je postopek še daljši.
  6. Skledo s testom pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo.
  7. Testo vzhajamo, dokler se njegova prostornina ne podvoji - približno 1 uro.

Oblikovanje in peka:

  1. Pečico segrej na 200 °C.
  2. Vzhajano testo razdeli na 10 enakih delov.
  3. Vsak del razpolovi, obe polovici pa posvaljkaj v 40 cm dolge kači.
  4. Po dve kači prepleti skupaj in ju nato skleni v venec.
  5. Venčke zloži na pekač, obložen s papirjem za peko.
  6. Pekač pokrij in pusti, da venčki vzhajajo 15 minut na toplem.
  7. Perece premaži z mešanico enega jajca in 2 žlic mleka.
  8. Peci jih 12-15 minut pri 200 °C.
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene