Pereci

- Pšenična mehka moka T 500, Mlinopek, 750 g
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Planika, 560 ml
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 90 g
- Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 1
- Morska sol z zelišči Frišna, Fina Isolana, čajnih žličk: 1
- Suhi kvas, vrečk: 2
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
- Tatarski biftek, Kodila, 150 g : po okusu
- Groba pašteta, pakirana, Kodila: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Pereci so eden izmed številnih kulinaričnih zakladov Prekmurja, ki so k nam prišli preko meje z Madžarsko.
Gre za kvašeno pecivo, zavito v venčke ali navito na trstiko, ki tradicionalno krasi praznično obložene mize.
Puhasti pereci so idealni za mesne namaze, s katerimi je Prekmurje bogato - midva sva zraven postregla tatarski biftek in grobo pašteto.
Testo:
- V skledo stresi moko, kvas, sladkor in sol.
- V sredino kupčka izkoplji jamico in vanjo natoči mlačno mleko in stopljeno maslo.
- Sestavine premešaj, nato pa zgneti v mehko in prožno testo.
- Gnetenje je kar dolgotrajno, približno 10-15 minut s kuhinjskim robotom.
- Če gnetemo na roke, je postopek še daljši.
- Skledo s testom pokrijemo z vlažno krpo in postavimo na toplo.
- Testo vzhajamo, dokler se njegova prostornina ne podvoji - približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 200 °C.
- Vzhajano testo razdeli na 10 enakih delov.
- Vsak del razpolovi, obe polovici pa posvaljkaj v 40 cm dolge kači.
- Po dve kači prepleti skupaj in ju nato skleni v venec.
- Venčke zloži na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pekač pokrij in pusti, da venčki vzhajajo 15 minut na toplem.
- Perece premaži z mešanico enega jajca in 2 žlic mleka.
- Peci jih 12-15 minut pri 200 °C.