Ocvirkove pogačice

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 300 g
- Bio polbela pirina moka, Vila Natura, 200 g
- Suhi kvas, vrečk: 1
- Ocvirki za zabelo, Kodila, 300 g
- Cvetlični med, Božnar, jedilnih žlic: 1
- Rumenjaki, jajc: 2
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Planika, 240 ml
- Solni cvet, čajnih žličk: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Ocvirkove pogačice so priročen in mehek prigrizek, ki se prileže ob dobrem vinu in dobri družbi.
Rdeča nit prekmurske kulinarike so težje in bolj mastne mesne jedi, zato ni nenavadno, da so se genialne gospodinje odločile v pogače stlačiti kar ocvirke.
Postopek:
- Pečico segrej na 190 °C.
- V skledi zmešaj obe moki, suhi kvas, med, rumenjak, mlačno mleko, sol in 50 g ocvirkov za zabelo.
- Iz sestavin zgneti testo in ga pokritega pusti vzhajati 1 uro na toplem.
- Za premaz stresi 100 g ocvirkov in 100 g ocvirkov za zabelo v sekljalnik in jih zmelji.
- Vzhajano testo razvaljaj na 1 cm debelo in ga premaži z ocvirkovim premazom.
- Testo prepogni z leve preko sredine in z desne preko sredine, nato še z vrha preko sredine in z dna preko sredine. Tako zloženo testo pusti vzhajati 15 minut.
- Testo ponovno razvaljaj in prepogni ter vzhajaj. Postopek potem ponovi še enkrat.
- Na koncu vzhajano testo razvaljaj na debelino 2 cm.
- Iz testa s kozarcem izreži krogce, ki jih razporediš po pekaču, obloženem s papirjem za peko.
- Pokrij jih in vzhajaj 15 minut.
- Pogačice premaži z mešanico enega jajca in 2 žlic mleka.
- Z ostrim nožem na vrhu pogačic zareži mrežo.
- Peci jih 15-20 minut pri 190 °C.