Frika

- Hamburška slanina , 50 g
- Krompir, 400 g
- Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 5
- Trdi sir Tolminc, polnomastni, pakirano, 250 g
- Eko kmečki poltrdi sir, Kmetija Kukenberger, 250 g
- Suha domača klobasa, pakirana, Mesarija Kragelj, kosov: 1
- Lesena kuhalnica, 30 cm , kosov: 1
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Frika je sirna omleta, značilna za Posočje. Glavna zvezda v njej je odličen lokalni sir, ob kateremu se v mnogih različicah lahko zvrsti kup ostalih sestavin. Najbolj razširjena je varianta s krompirjem in jajci, kakršna je tudi ta.
Postopek:
- Krompir olupi in nareži na tanke lističe - tako pripravljenega krompirja potrebuješ 400 g.
- Hamburško slanino nareži na kockice in jo na hitro prepraži v večji ponvi.
- V ponev stresi lističe krompirja stresi v ponev in ga popraži do mehkega, vmes pa ga nekajkrat obrni.
- V posodi razžvrkljaj jajca in k njim primešaj fino nariban sir.
- Dobljeno zmes stresi v ponev na krompir, nato vse skupaj premešaj.
- Friko peci najprej na eni strani in ko se spodaj lepo zapeče, jo previdno obrni in popeci še na drugi strani.
- Kos frike užij skupaj s suho klobaso