Čompe s skuto

- Albuminska skuta, 400 g
- Kislo mleko, 500 g , 2 dcl
- Krompir, 1 kg
- Lesena kuhalnica, 30 cm , kosov: 1
- Morska sol v mlinčku: po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
- Panceta kraškopoljca, Grajske mesnine: po okusu
- Sir Poprč z zelenim poprom, Mlekarna Planika: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Čompe s skuto je enostavna jed, ki izhaja iz bovškega. Sestavljajo jo le čompe, kot krompirju pravijo na onih koncih, ter nadev iz skute. V taki obliki jih postrežemo kot prilogo ali pa tudi kot samostojno jed.
Da je lahko ta jed ponosno samostojna, pa sva jo midva še malce obogatila s koščki pancete in odličnim sirom iz Posočja.
Postopek:
- Krompir pusti v lupini, le operi in oščetkaj ga.
- Krompir nareži na četrtine in ga v slanem kropu skuhaj do mehkega.
- Skuto zmešaj s kislim mlekom in jo posoli ter popopraj.
- Skutin nadev razporedi po čompah in nanj položi na tanke trakove narezano panceto.
- Po vrhu fino naribaj še sir.