Bulje s praženo repo

- Koruzna moka, Kozjanski Mlin, 1 kg
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 150 g
- Zlate rozine, Mercator Garden Good, 80 g
- Bio jogurt, 500 g , 120 g
- Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 2
- Solni cvet, 10 g
- Kisla repa, Kmetija Požar, 500 g
- Čebula, kosov: 1
- Domača zaseka, Mesarija Kragelj, 300 g, 60 g
- Sladka mleta rdeča paprika, čajnih žličk: 1
- Domača dimljena klobasa, Mesarija Kragelj, kosov: 1
- Lesena kuhalnica, 30 cm , kosov: 1
- Planinski sir, polmastni, poltrdi: po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
- Lovorjevi listi: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Bulje so kuhani cmoki iz koruzne moke in so značilni za širše območje Kobarida. Največkrat jih postrežemo s kislo repo ali zeljem ter ob bok klobasam.
Svoje mesto na mizi so najpogosteje našle v prazničnem obdobju.
Bulje:
- V skledo stresi koruzno moko, rozine ter sladkor in sol, nato pa zraven pljuskni še stopljeno maslo in tekoči jogurt.
- Sestavine prelij s približno 700 ml vrele vode in premešaj.
- Zavihaj rokave in iz mase z rokami pogumno odtrgaj kepo, ki jo močno stisneš v čvrsto buljo. Popelji jo malce po pšenični moki, nato jo nežno položi v slan krop, kjer naj počasi brbota 30 minut.
- Postopek ponavljaj, da porabiš vso maso.
Pražena repa:
- Kislo repo po želji splakni, nato pa jo stresi v širok lonec.
- Posoli jo, vanjo frcni poper v zrnu in nežno položi lovorjev list.
- Medtem, ko se repa kuha, v ponvi na malce olja prepraži na drobno nasekljano čebulo.
- Čebulo potresi z žličko sladke rdeče paprike, nato pa jo stresi k zelju.
- Repo praži toliko časa, da se zmehča, nakar vanjo vmešaš še zaseko.
Postrežba:
- Bulje postavimo na praženo repo in po njih naribamo poltrdi sir.
- Ob buljah postrežemo kuhano klobaso.