Sardele na šavor

- Sveže sardele, 500 g
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
- Čebula, kosov: 2
- Malvazija, vrhunsko belo vino, Vinakoper, 130 ml
- Vinski kis, Renški Hram, 130 ml
- Sok limon, kosov: 1
- Lovorjevi listi, kosov: 1
- Celi rožmarin, Kotanyi, vejic: 1
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml: po okusu
- Nerafinirana morska Piranska sol: po okusu
- Celi črni poper: po okusu
- Prt tekač z rožami: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Sardele na šavor so nadvse enostavna istrska jed, ki je prava poslastica za vse ljubitelje rib. Gre za v oljčnem olju ocvrte sardele, ki jih še vroče preliješ z marinado iz čebule, vina, vinskega kisa in zelišč.
Dlje, kot te sardele pridno čakajo v hladilniku, boljše bodo!
Postopek:
- Sardele kupi očiščene ali pa jih očisti na lastno pest - vsako sardelo s strganjem noža od repa proti glavi oluskaj, nato pa ji za škrgami odreži glavo, iz trebušne votline pa postrgaj drobovje.
- Očiščene sardele narahlo posoli in jih povaljaj v moki.
- V večjo ponev z visokim robom natoči ravno toliko olja, da pokriješ dno ponve.
- Sardele ocvri na vsaki strani do zlatorumene barve.
- Po sardelah razporedi na rezine narezano limono.
- Ocvrte sardele zloži v pekač ali posodo tako, da so na tesnem, a v eni plasti.
- V ponev, kjer so se cvrle sardele, stresi na kolobarje narezano čebulo.
- Praži jo le toliko, da oveni.
- Dodaj vino, kis in vodo.
- Ko tekočina zavre, dobljen šavor (marinado) prelij po sardelah.
- Sardele na šavor pokrij in postavi v hladilnik, kjer naj čaka kak dan ali dva - dlje, kot se sardele marinirajo, boljše so.