Kruh z oljkami

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
- Suhi kvas, vrečk: 1
- Zelene olive brez koščic, 150 g
- Ekstra deviško olivno olje, 500 ml, 30 g
- Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 1
- Morska sol z zelišči Frišna, Fina Isolana, čajnih žličk: 1
- Prt tekač z rožami: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
V prazničnem obdobju običajne jedi zamenjajo slavnostne različice, kar pomeni, da v Istri na mizo namesto kruha postavijo kruh z oljkami.
Gre za mehko belo štruco, ki je kot nalašč za namakanje v istrsko oljčno olje.
Postopek:
- Oljke nareži na različno velike koščke.
- Moko, suhi kvas, oljčno olje, sladkor, sol in mlačno vodo pregneti v prožno testo.
- Dodaj narezane olive in vse skupaj pregneti, da se olive razporedijo po testu.
- Testo pokrij in ga pusti vzhajati toliko časa, da se njegova prostornina podvoji, približno 30 minut
- Testo ponovno pregneti in iz njega na pomokani delovni površini oblikuj štruco.
- Prestavi jo na pekač, prekrit s papirjem za peko in jo pokrij s kuhinjsko krpo. Vzhaja naj še pol ure.
- Pečico segrej na 200 ºC in vanjo za 30-40 minut postavi štruco.