Istrska jota

- Ekstra deviško oljčno olje, Slovenska Istra, 1 dcl
- Lovorjevi listi, listov: 1
- Domače kislo zelje, 1 kg
- Fižol rjavi Zvijezda, konzerv: 2
- Domača klobasa za kuhanje , kosov: 2
- Česen, strokov: 4
- Celi črni poper: po okusu
- Prt tekač z rožami: kos
- Morska sol z zelišči Frišna, Fina Isolana: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Istrska jota je razširjena slovenska jed, ki je enostavna in obenem zelo okusna.
Za razliko od kraške, istrska jota ne vsebuje krompirja.
Namesto suhega mesa so se v tej joti znašle okusne istrske klobase.
Postopek:
- V večji lonec vlij 1 dl oljčnega olja in jo pristavi nad ogenj.
- Na olju popraži drobno nasekljan česen, da zadiši.
- Dodaj narezano in po želji splaknjeno kislo zelje.
- Zelje med občasni mešanjem duši 30 minut.
- Dodaj odcejen kuhan fižol in obe klobasi.
- Zalij s toliko vode, da prekrije sestavine v loncu in dodaj še par zrn črnega popra in lovorjev list.
- Joto kuhaj 15 minut.