Fuži s panceto in tartufato

- Istrske testenine, Dinko Fuži, paketov: 1,00
- Ekstra deviško oljčno olje s tartufi, Basso, jedilnih žlic: 2
- Prekajena slanina ali panceta, 50 g
- Sladka smetana, 1 dcl
- tartufata, čajnih žličk: 1
- Morska sol v mlinčku: po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
- Prt tekač z rožami: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Fuži so najslavnejše istrske testenine, ki se največkrat namakajo v okusni mesne omake ali pa v družbi tartufov.
Po najino so te zavite testenine kot nalašč za druženje z ostalimi istrskimi kulinaričnimi posebnostmi, kot so legendarni tartufi, vrhunsko oljčno olje in slastna panceta. V tem receptu so fuži v kremni omaki iz tartufate in v oljčnem olju s tartufi popečene pancete.
Postopek:
- V velik lonec natoči vodo in jo zavri, nato vanjo stresi 1 žlico soli.
- V slan krop stresi fuže in jih kuhaj 5 minut.
- V manjšo ponev vlij 2 žlici oljčnega olja s tartufi in na njemu kako minuto praži na trakce ali palčke narezano panceto.
- Dolij 1 dl sladke smetane in pomešaj.
- Mešaj, da se omaka malce zgosti, nato vanjo vmešaj še 1 žličko tartufate.
- Omako soli in popraj po okusu.
- Fuže odcedi in prihrani malo tekočine, v kateri so se kuhali.
- Stresi jih v ponev in premešaj.
- Po potrebi dodaj tekočino, v kateri so se fuži kuhali, da so prekriti s svilnato omako.