Vaša košarica je prazna

Za popolno nakupovalno izkušnjo se prijavite v svoj profil
×

Če potrebujete pomoč pri nakupovanju v spletni trgovini Mercator Online, smo tukaj za Vas na brezplačni telefonski številki 080 2081 ali na e-naslovu: spletna.trgovina@mercator.si

/
Nazaj Natisni

Zafrknjača

Čas priprave: 90 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Polnozrnata pirina moka, 1 kg, 250 g
  • Suhi kvas, vrečk: 2
  • Trajno pol posneto mleko, 500 ml
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 1
  • Nepasirana skuta, 500 g
  • Jogurt, 500 g , 200 ml
  • Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 3
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
  • Drenov kompot RID: po okusu
  • Lesena kuhalnica: po potrebi
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
  • Polnozrnata pirina moka, 1 kg, 250 g
  • Suhi kvas, vrečk: 2
  • Trajno pol posneto mleko, 500 ml
  • Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 1
  • Nepasirana skuta, 500 g
  • Jogurt, 500 g , 200 ml
  • Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 3
  • Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
  • Drenov kompot RID: po okusu
  • Lesena kuhalnica: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Zafrknjača je pogača iz kvašenega testa z zavihanim robom in nadevom iz skute. V starih časih so zafrknjače pekli na loparjih. Kar je testa viselo čez rob loparja, pa so zavihali - od tam tudi značilna prifrknjena oblika te pogače.

Zafrknjačo so stregli tako ob prazničnih priložnostih kot pri domačih opravilih.

Testo:

  1. Najprej pripravi kvasec, da se prepričaš, ali so kvasovke še žive in vesele. V mlačno mleko stresi obe vrečki suhega kvasa in počakaj, da popeni.
  2. V večjo skledo stresi obe moki in sol ter prilij kvasec.
  3. Vse skupaj zmešaj, nato pa zgneti v gladko in voljno testo.
  4. Skledo s testom pokrij, nato pa pusti na toplem, da vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.

Oblikovanje in peka:

  1. Pečico segrej na 180 °C.
  2. V posodi zmešaj skuto, jogurt in sladkor.
  3. Testo razpolovi, vsako polovico pa razvaljaj v krog debeline 1 cm.
  4. Polovico nadeva razporedi po sredini kroga, nato uvihaj rob navznoter - čez nadev naj sega 1-2 cm.
  5. Tako rob kot nadev premaži z razžvrkljanim jajcem.
  6. Zafrknjačo peci 20-30 minut pri 180 °C.
  7. Postopek ponovi še z drugo polovico testa in nadeva.
  8. Kos zafrknjače postrežemo z drenovim kompotom.
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene