Zafrknjača

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
- Polnozrnata pirina moka, 1 kg, 250 g
- Suhi kvas, vrečk: 2
- Trajno pol posneto mleko, 500 ml
- Fino mleta morska sol, čajnih žličk: 1
- Nepasirana skuta, 500 g
- Jogurt, 500 g , 200 ml
- Beli kristalni sladkor, Mercator, jedilnih žlic: 3
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
- Drenov kompot RID: po okusu
- Lesena kuhalnica: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Zafrknjača je pogača iz kvašenega testa z zavihanim robom in nadevom iz skute. V starih časih so zafrknjače pekli na loparjih. Kar je testa viselo čez rob loparja, pa so zavihali - od tam tudi značilna prifrknjena oblika te pogače.
Zafrknjačo so stregli tako ob prazničnih priložnostih kot pri domačih opravilih.
Testo:
- Najprej pripravi kvasec, da se prepričaš, ali so kvasovke še žive in vesele. V mlačno mleko stresi obe vrečki suhega kvasa in počakaj, da popeni.
- V večjo skledo stresi obe moki in sol ter prilij kvasec.
- Vse skupaj zmešaj, nato pa zgneti v gladko in voljno testo.
- Skledo s testom pokrij, nato pa pusti na toplem, da vzhaja do dvojne prostornine, približno 1 uro.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- V posodi zmešaj skuto, jogurt in sladkor.
- Testo razpolovi, vsako polovico pa razvaljaj v krog debeline 1 cm.
- Polovico nadeva razporedi po sredini kroga, nato uvihaj rob navznoter - čez nadev naj sega 1-2 cm.
- Tako rob kot nadev premaži z razžvrkljanim jajcem.
- Zafrknjačo peci 20-30 minut pri 180 °C.
- Postopek ponovi še z drugo polovico testa in nadeva.
- Kos zafrknjače postrežemo z drenovim kompotom.