Kruhova potica

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 300 g
- Beli kristalni sladkor, Mercator, 200 g
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , zavojčkov: 1
- Limonina lupinica, limon: 1
- Orehov liker Berryshka, 1 dcl
- Lešniki, Meja, 180 g , 80 g
- Rozine, zlate, 80 g
- Sok limon, jedilnih žlic: 1
- Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 2
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 5
- Jelenov beli kruh, Žito, 1 kg
- Sladka smetana, 1.500 ml
- Lesena kuhalnica: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Kozjanska kruhova potica spada med najbolj slavne jedi Kozjanskega. Očitno je, da je recept zanjo nastal v revščini, ki je v starih časih ždela nad kozjanskimi domačijami.
Da je gospodinjam uspelo iz kruha, namočenega v mleko in zavitega v vlečeno testo, pripraviti tako okusno jed, je vse hvale vredno. Še posebej zato, ker lahko kruhova potica brez težav krasi praznično mizo.
Kruhovo potico, ki je po okusu podobna pohanim šnitam, sva midva še dodatno oplemenitila z lešniki in rozinami, namočenimi v orehovem likerju.
Rozine v orehovem likerju:
- Rozine namoči v orehovem likerju in jih pusti 1-2 uri pri miru, da se napojijo.
Vlečeno testo:
- V posodo stresi moko, vodo, kis, olje in ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, nato pa zgneti v gladko in prožno testo.
- Posodo s testom pokrij in jo pusti pri miru 30 minut.
Priprava:
- Sladko smetano najprej previdno zavri, nato pa jo odstavi in ohladi.
- V mlačno smetano dodaj razžvrkljana jajca, sladkor, vanilijev sladkor, in naribano lupinico ene limone.
- Lešnike stresi v sekljalnik in jih zmelji.
Vlečenje testa:
- Pripravi delovno površino za ubadanje s testom. Potrebuješ veliko površino, prekrito s čistim zlikanim prtom. Narahlo ga pomokaj.
- Testo razvaljaj v tanek krog.
- Testo premaži z oljem in ga pusti stati 10 minut.
- Zdaj ga moraš razvleči - z rokami sezi pod testo in s hrbtno stranjo dlani vleči od sredine proti sebi.
- Ko je cel srednji del testa tako tanek, da se vidi čez, se z vlečenjem pomakni proti robu.
- Pri robu vleči s prsti - nič ni narobe, če se kje pri robu testo strga.
- S topim nožem odreži debele robove.
Sestavljanje potice:
- Pečico segrej na 170 °C.
- Vlečeno testo položi na večji pekač in ga potisni ob dno in robove - na vse strani mora ven štrleti kar nekaj testa.
- Po pekaču v eno plast tesno razporedi tretjino kosov kruha.
- Po kruhovi plasti enakomerno polij tretjino mešanice s smetano, nato potresi s polovico rozin in polovico mletih lešnikov.
- Postopek kruh-smetana-lešniki-rozine ponovi še enkrat.
- Na koncu kot zadnjo plast razporedimo še preostale rezine kruha, ki jih preliješ s preostalo smetano.
- Vse skupaj pokrij z vlečenim testom, ki sega čez robove pekača.
- Pekač postavi za približno 1 uro v pečico, segreto na 170 °C.