Kozjanski krapi

- Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 500 g
- Skuta BIO, 35 %, 500 g , 300 g
- Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , jedilnih žlic: 3
- Prosena kaša, 500 g , 100 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
- Bio čemaževa omaka, Lipej, čajnih žličk: 2
- Solni cvet: po okusu
- Lesena kuhalnica: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Za razliko od mnogih slovenskih tradicionalnih jedi, imajo kozjanski krapi jasno določen začetek - nastali so namreč na zeljniku gospe Milke Smole, ki jih je prvič pripravila na Sladki gori kot odgovor po sestavinah podobnim gorenjskim krapom.
Gre za okusne žepke iz ajdovega testa s kislo smetano, v katerih se skriva nadev iz skute in prosene kaše. Midva sva poleg kozjanskih krapov pripravila aromatično čemaževo omako.
Ajdovo testo:
- V skledo stresi ajdovo moko in dodaj 2 ščepca soli.
- Zavri 700 ml vode in jo prelij čez moko, da jo popariš.
- Moko z vodo premešaj in pusti, da se testo malce ohladi.
- Dodaj žlico kisle smetane in premešaj.
- Testo prenesi na delovno površino, posuto z malo bele moke, nato ga gneti, da postane gladko.
Nadev:
- Proseno kašo skuhaj po navodilih z embalaže, nato jo odcedi in ohladi.
- H kaši primešaj skuto, pol žličke soli, eno celo jajce in še en rumenjak.
Oblikovanje in kuha:
- Testo enakomerno razvaljaj do tankega.
- S primerno velikim kozarcem iz razvaljanega testa izreži kroge.
- Na sredino vsakega kroga postavi eno žličko nadeva, nato pa krogec na polovici prepogni, ob robovih pa dobro stisni skupaj. Pri tem pazi, da se v krap ne ujame zrak.
- Nad ogenj pristavi velik lonec dobro soljene vode in jo zavri.
- Krape kuhaj 20 minut v rahlo brbotajoči vodi.
Čemaževa omaka:
- Skupaj zmešaj 2 zvrhani žlici kisle smetane in 1-2 žlički čemaževe omake z bučnimi semeni.
- Dobljeno omako prelij po krapih.