Idrijski žlikrofi s smetanovo omako

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 150 g
- Zaseka za mazanje, Mesarstvo Podobnik, 30 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 1
- Svinjska mast, KZ Idrija, čajnih žličk: 4
- Krompir Premium, 250 g
- Čebula, 30 g
- Sladka smetana, 300 ml
- Pečena hamburška slanina, Mesarstvo Podobnik, 50 g
- Kremni sir, 100 g
- Česen, strokov: 2
- Mleti muškatni orešček , ščepcov: 1
- Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
- Hladno stiskano sončnično olje: po okusu
- Mleti drobnjak: po okusu
- Majaron: po okusu
- Mleti črni poper: po okusu
- Solni cvet: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Idrijski žlikrofi spadajo med najbolj legendarne jedi naše dežele. Glas o njih sega tudi preko meja Slovenije, kar dokazuje EU značka “Zajamčena tradicionalna posebnost” - žlikrofi so sploh prva slovenska jed, ki je prejela ta prestižen štempelj kakovosti.
Kot že ime izda, izhajajo ti mali paketki z Idrijskega. V rezančevem testu značilne in unikatne oblike se skriva krompirjev nadev s čebulo, zelišči in slastno zaseko.
Žlikrofi se odlično razumejo z vrsto omak ali pa kot priloga k mesnim jedem. V tej različici se veselo namakajo v bogati smetanovi omaki s kremnim sirom, po vrhu pa so potreseni s hrustljavo slanino.
Žlikrofi-nadev:
- Krompir operi, ga potunkaj v hladno vodo in segrej do vretja.
- Kuhaj ga pol ure.
- Drobno nasekljano čebulo rumeno popraži na dveh žličkah masti.
- Majaron in drobnjak na drobno sesekljaj.
- Še vroč kuhan krompir olupi in ga pretlači.
- H krompirju primešaj zaseko in čebulo, nato pa še majaron in drobnjak.
- Nadev soli in popraj po okusu.
- Če je nadev drobljiv, mu primešaj kako žličko masti.
Žlikrofi - testo:
- V kupček moke naredi jamico, vanjo pa ubij jajce in dodaj 1 žličko olja.
- Sestavine zmešaj in zgneti v prožno in elastično testo.
- Testo mora biti mehko, zato po potrebi dodaj malo vode ali mleka.
- Kepo testa pokrij s skledo in jo pusti pol ure pri miru.
- Testo na tanko razvaljaj - priporočava uporabo strojčka za testenine.
Žlikrofi - oblikovanje:
- Na delovno površino položi razvaljano testo z ravnim robom.
- Na razvaljano testo 4-5 cm od roba v vrsto razporedi kot frnikule majhne kroglice nadeva, med njimi pa naj bo za prst prostora.
- Rob testa prepogni čez kroglice.
- Med kroglicami s prsti potisni navzdol, da se testo sprime.
- Testo odreži naravnost pol centimetra od prepognjenega roba.
- Z nožem zareži med kroglicami, kjer je testo stisnjeno skupaj.
- Vsak žlikrof zagrabi za uhlje, ga postavi pokonci tako, da polcentimetrski repek postane njegovo dno, nato pa uhlje stisni skupaj in rahlo navzdol.
- Na koncu pa s prstom vtisni na vrh žlikrofa, da se sprime tudi dno. Tako žlikrofi dobijo svojo legendarno obliko klobuka.
Hrustljava slanina:
- Slanino nareži na majhne kocke in jo stresi v ponev.
- Ponev pristavi nad srednji ogenj, nato med mešanjem praži slanino toliko časa, da postane hrustljava - 7-10 minut.
- Slanino stresi na krožnik s papirnato brisačo, ki bo vpila odvečno maščobo.
Smetanova omaka:
- Česen na drobno nasekljaj.
- V ponvi raztopi mast in na njej popraži česen, da zadiši.
- Dodaj sladko smetano, kremni sir in muškatni orešček.
- Nad srednjim ognjem segrevaj, da se omaka zgosti, približno 5 minut.
- Omako posoli in popopraj po okusu.
Žlikrofi:
- Zavri velik pisker vode in jo pošteno soli.
- V krop previdno stresi žlikrofe, pisker pa pokrij s pokrovko.
- Žlikrofi so kuhani, ko priplavajo na površje, voda pa ponovno zavre.
- Žlikrofe iz piskra poberi s penovko in jih prenesi naravnost v ponev s smetanovo omako.
- Če je omaka pregosta, dodaj nekaj tekočine, v kateri so se kuhali žlikrofi.
- Žlikrofe in omako pomešaj, nato pa takoj postreži.
- Žlikrofe v smetanovi omaki pred postrežbo potresi z zdrobljeno hrustljavo slanino.