Karaževc

- Jabolka Idared, 500 g
- Krompir, 500 g
- Zaseka, KZ Idrija, 500 g, jedilnih žlic: 2
- Hrenovke, KZ Idrija, pakirano, kosov: 6
- Prekajena svinjska rebra, Mesarstvo Podobnik, kosov: 1
- Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Zgodba, ki spremlja karaževc - tradicionalno jed s Cerkljanskega, ni ravno vzpodbudna. Pravi, namreč, da je ta jed tako obupna, da je moral biti tisti, ki se jo loti, zares pogumen.
Midva sva se ga lotila previdno in z zvrhano mero zadržanosti, kar se je izkazalo za povsem nepotrebno taktiko. Karaževc sploh ni zanič, pravzaprav je v navezi z zaseko, rebri in hrenovkami zelo okusen!
Postopek:
- Kos suhih reber vrzi v lonec in ga zalij s toliko hladne vode, da sega 2 cm nad njegovim vrhom.
- Pisker pristavi na šporget, rebra pa naj se ob nežnem brbotanju kuhajo 1 uro.
- Krompir olupi in ga nareži na kocke.
- Jabolka olupi, jih odstrani peščišča in jih prav tako nareži na kocke.
- Krompir in jabolka kuhamo v dveh ločenih loncih.
- Tako krompir in jabolka naj vreta, dokler se ne zmehčata.
- Jabolka in krompir odcedi in stresi skupaj, dodaj 2 žlici zaseke, nato pa vse skupaj pretlači.
- Če je karaževc pregost, dodaj malo vode, v kateri so se kuhala rebrca.
- Karaževc postrezi s kuhano hrenovko in kuhanimi prekajenimi rebri.