Pajtičke

- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
- Zaseka, KZ Idrija, 500 g, jedilnih žlic: 2
- Cvetlični med, Božnar, čajnih žličk: 1
- Kvas, žlahtni, 20 g
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 300 ml
- Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
- Solni cvet, čajnih žličk: 1
- Beli kristalni sladkor, Agragold, čajnih žličk: 1
- Čebula, kosov: 1
- Mleti orehi, 150 g
- Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Cerkljanske pajtičke so majhne slane čebulne potice z nadevom iz popražene čebule in orehov. Priročne potice so v preteklosti na Cerkljanskem pripravili za malico ob številnih delovnih opravilih na domačijah.
Slastne pajtičke se seveda tudi dandanes odlično obnesejo kot bogata malica, ker gre le za potico, pa svoje mesto najdejo tudi na praznično obloženih mizah.
Testo:
- Najprej pripravi kvasec - v 300 ml toplega mleka stresi pol žličke sladkorja in nadrobi 20 g svežega kvasa.
- Kvasec pusti stati 10-15 minut, da se kvas aktivira in se prične peniti.
- V skledo stresi 500 g moke in 2 konkretna ščepca soli.
- V sredino moke izkoplji jamico, vanjo pa zlij 50 ml olja in kvasec.
- Vse skupaj premešaj, nato pa zgneti v prožno in voljno testo z gladko površino.
- Posodo s testom pokrij z vlažno krpo in jo postavi na toplo, da se testo podvoji - približno za 1 uro.
Nadev:
- Čebulo na drobno nasekljaj in jo na 2 žlicah zaseke rumeno prepraži.
- Pusti, da se čebula ohladi, nato jo zmešaj s 150 g mletih orehov, pol žličke soli, 1 ščepcem popra, 1 žličko medu in 4 žlicami mleka.
Oblikovanje in peka:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Testo razvaljaj do tankega in ga premaži z nadevom.
- Tesno ga zvij v dolg zvitek, nato pa nareži na 2 cm široke štrukeljce.
- Pajtičke razporedi po pladnju za peko, na katerega položiš peki papir.
- Položi jih na eno prerezano stran, da gleda spirala navzgor.
- Peci jih 25-30 minut pri 180 °C.