Smukavc

- Krompir, 500 g
- Čepleška mast, Mesarstvo Podobnik, jedilnih žlic: 2
- Domača klobasa za kuhanje , kosov: 1
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
- Hamburger, KZ Idrija, pakirano, 50 g
- Ohrovt, 500 g
- Česen, strokov: 2
- Solni cvet: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Papirnate serviete paloma, srček: po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Kot večina slovenskih tradicionalnih jedi, je tudi smukavc skromna jed, nastala zaradi pomanjkanja surovin. Gospodinje idrijsko-cerkljanske regije so morale biti ob majhni količini sestavin res iznajdljive, da so pripravile okusno jed, vredno repeteja.
V smukavcu se smukata krompir in ohrovt, zraven pa še česen in slanina. Smukavc je lahko malce bolj redek, kot juha, lahko pa se kot priloga postreže gostega kot pire.
Midva sva ga pripravila kot gosto juho, v katero sva zakuhala še klobaso.
Postopek:
- V en pisker stresi olupljen in nakockan krompir, v drugega pa splaknjene in na trakove narezane liste ohrovta.
- H krompirju natoči toliko vode, da ga celega pokrije, k ohrovtu pa prav tako.
- Oboje pristavi na šporget in kuhaj do mehkega - krompir kakih 20-30 minut, ohrovt pa 2 minuti.
- Med kuho na drobno nasekljaj 2 stroka česna in nakockaj 50 g slanine.
- Slanino popraži na 2 žličkah masti.
- Vode, v kateri se je kuhal krompir, ne odlij.
- H krompirju dodaj kuhane liste ohrovta, popraženo slanino in nasekljan česen.
- Vse skupaj temeljito pretlači.
- V 1 dl vode zmešaj 2 zvrhani žlici moke, nato ta podmet primešaj v smukavc.
- Juha naj zavre, da se zgosti. Če je pregosta, dodaj malo vode, v kateri se je kuhal ohrovt.
- V smukavc potunkaj še klobaso za kuhanje in ga ob nežnem brbotanju kuhaj še 5-7 minut.
- Klobaso nareži na kolutke in jo postrezi v gostem smukavcu.