Ljubljanske skutine palačinke

- Bio jajca M, Durnik, jajc: 5
- Pirina moka GreGurMan, 250 g
- Gozdni med, Božnar, jedilnih žlic: 2
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 500 ml
- Beli kristalni sladkor, Agragold, jedilnih žlic: 1
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , vrečk: 3
- Skuta BIO, 35 %, 500 g , 500 g
- Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
- Sladka smetana, 300 ml
- Solni cvet: ščepec
- Sveži pehtran: šopek
- Sveže borovnice: po okusu
- Maline: po okusu
- Sladkor v prahu: po okusu
- Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Gratinirane palačinke svoj dom najdejo v praktično vsakem gospodinjstvu. Gre za preprosto, a odlično sladico, ki razveseli od mladega do starega. Če v gratinirane skutine palačinke stlačimo še svež pehtran, pa dobimo jed, ki je nastala na zeljniku naše prestolnice - ljubljanske skutine palačinke.
Za prijetno sadno svežino pa sva midva palačinkam dodala še sveže borovnice in maline.
Palačinke:
- V skledo ubij obe jajci in ju zasuj s ščepcem soli, 1 žlico sladkorja in vanilijevim sladkorjem.
- Vse skupaj penasto stepi z metlico.
- Prilij mleko, pomešaj, ter dodaj še moko.
- Maso temeljito preklofaj, da se znebiš morebitnih grudic moke.
- Na koncu primešaj še 1 žlico sončničnega olja.
- Maso pusti na miru 30 minut, da se odpočije od nadležnega mlatenja.
- Ponev pristavi na srednji-visoki ogenj.
- Ko se ponev dodobra segreje, vanjo vlij toliko mase, da z vrtenjem ponve pokriješ njeno dno.
- Ko se masa na vrhu palačinke posuši, jo obrni in peci še 10 sekund na drugi strani.
- Pridno speci palačinke iz vse mase - pride jih približno 12.
Nadev:
- Pehtran na drobno nasekljaj.
- V posodo nameči obe jajci, 500 g skute, nasekljan pehtan, 2 vrečki vanilijevega sladkorja, 2 žlici medu in 100 ml sladke smetane.
- Vse skupaj dobro premešaj.
- Palačinke premaži z nadevom in jih klasično zvij ter postavi v pekač.
Preliv:
- Jajce razžvrkljaj in mu primešaj 200 ml sladke smetane.
- Z dobljeno zmesjo prelij palačinke v pekaču.
Peka:
- Pečico segrej na 200 °C in vanjo za 30 minut postavi pekač s palačinkami.
- Palačinke še tople posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo z borovnicami in malinami.