Janška vezivka s češnjevo marmelado

- Pšenična bela moka T500, Mlin Rotar, 1 kg
- Hladno stiskano sončnično olje, 20 ml
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 250 ml
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
- Želirni sladkor, 1 kg
- Češnje, 500 g, 1 kg
- Vanilijev ekstrakt, čajnih žličk: 1
- Beli kristalni sladkor, Agragold, 150 g
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , kosov: 2
- Solni cvet, ščepcov: 2
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 7
- Limonina lupinica, čajnih žličk: 1
- Kvas, žlahtni, 42 g
- Orehov liker Berryshka, jedilnih žlic: 1
- Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Janška vezivka je praznični beli kruh, značilen za vzhodno obrobje Ljubljane. Odlikuje ga nežna mehkoba in testeni okraski na vrhu hlebčka.
Midva sva poleg vezivke poskrbela še za njenega pajdaša - domačo marmelado iz svežih češenj.
Marmelada:
- Češnje izkoščiči in jih daj v lonec skupaj s sladkorjem in vanilijevo pasto.
- Kuhaj do vrelišča, nato pa še 4 minute.
- Naredi poskus želiranosti - na hladen krožnik daj žličko marmelade in poglej, če želira. Če je marmelada še vedno tekoča, potem kuhaj dalje in ponovi poskus.
- Po želji lahko češnje spasiraš s paličnim mešalnikom, da dobiš marmelado, lahko pa jih pustiš take kot so, in imaš džem.
- Marmelado napolni v vroče sterilizirane kozarce.
Vezivka:
- Kvas nadrobi v toplo mleko in dodaj 1 žlico sladkorja. Dobljeni kvasec pusti na toplem, da naraste.
- Maslo stopi.
- V posodo stresi moko, sladkor, vanilijev sladkor, limonino lupinico in sol.
- Dodaj 6 jajc, stopljeno maslo, sončnično olje, liker in kvasec.
- Vse skupaj premešaj, nato pa gneti, dokler testo ne postane mehko in voljno.
- Posodo s testom pokrij in pusti, da vzhaja 1 uro.
- Testo razpolovi. Vsaki polovici odtrgaj še majhen košček testa, iz katerega potem oblikuješ poljubno dekoracijo - midva sva se odločila za kito.
- Pripravi dva hlebčka in dve kiti, ju pokrij in pusti vzhajati še 20-30 minut.
Peka:
- Pečico segrej na 200 °C.
- V skodelici razžvrkljaj jajce in 2 žlici mleka.
- Z jajcem premaži hlebček, nato nanj položi kito. Premaži tudi njo.
- Postopek ponovi še z drugim hlebčkom in kito.
- Vezivko peci 20-30 minut na 200 °C.