Jabolčni štruklji

- Pšenična bela moka T 500, Katić, 250 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
- Orehovo olje, Kot doma, jedilnih žlic: 3
- Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 3
- Polnozrnat pšenični zdrob, 50 g
- Solni cvet, ščepcov: 1
- Slovenska jabolka, Jonagold, kosov: 5
- Bio kisla smetana Radi imamo domače, 200 g
- Krušne drobtine, 70 g
- Rozine, zlate, pesti: 2
- Rjavi sladkor, 100 g
- Mleti cimet, čajnih žličk: 1
- Sveže borovnice: po okusu
- Maline: po okusu
- Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Kuhani jabolčni štruklji so odlična Ljubljanska jed, ki po okusu spominja na jabolčni štrudelj, le da jo odlikuje mehko kuhano vlečeno testo.
Štruklji so najboljši zabeljeni s prepraženimi drobtinami in postreženi s svežim jagodičevjem.
Testo:
- V posodo stresi moko, vodo, eno jajce in ščepec soli.
- Vse skupaj premešaj, nato pa zgneti v gladko in prožno testo.
- Posodo s testom pokrij in jo pusti pri miru 30 minut.
Nadev:
- Jabolka olupi in jih naribaj.
Vlečenje in nadevanje testa:
- Pripravi delovno površino za ubadanje s testom. Potrebuješ veliko površino, prekrito s čistim zlikanim prtom. Narahlo ga pomokaj.
- Testo razvaljaj v tanek krog.
- Testo premaži z oljem in ga pusti stati 10 minut.
- Zdaj ga moraš razvleči - z rokami sezi pod testo in s hrbtno stranjo dlani vleči od sredine proti sebi.
- Ko je cel srednji del testa tako tanek, da se vidi čez, se z vlečenjem pomakni proti robu.
- Pri robu vleči s prsti - nič ni narobe, če se kje pri robu testo strga.
- S topim nožem odreži debele robove.
- Testo premaži z mešanico kisle smetane in enega jajca
- Po celotni površini potresi naribana jabolka, pirin zdrob, rozine, sladkor, 30 g drobtin in cimet.
- S prsti prepognemo rob, nato pa pograbimo prt in ga dvignemo, da se testo z nadevom kar samo tesno zavije v zavitek.
- Zavitek nareži na 2-3 dele, da bodo lahko šli v lonec.
- Vsak del tesno zavij v čisto in vlažno kuhinjsko krpo, ki je bila oprana brez mehčalca.
- Oba odvečna konca krpe zaveži z vrvico.
- Zavitke potunkaj v slan krop, kjer naj se pokrit kuhajo 30 minut.
- Še vroče zavitke odvij in jih nareži na štruklje.
Pražene drobtine:
- Na 3-4 žlicah orehovega olja popraži 40 g krušnih drobtin, da pridobijo zlatorjavo barvo.
Postrežba:
- Na krožnik postavi dva štruklja in ju zabeli s praženimi drobtinami ter potresi s svežimi borovnicami in malinami, ki štruklje poživijo.