Ajdovi štruklji z orehi

- Ajdova moka, Kot doma, 1 kg , 300 g
- Solni cvet, ščepcov: 1
- Orehi jedrca, Mercator Garden Good, 100 g
- Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , 150 g
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , kosov: 2
- Rjavi sladkor, jedilnih žlic: 2
- Krušne drobtine, 50 g
- Maline, 50 g
- Sladkor v prahu, jedilnih žlic: 2
- Čokoladni oreški, 150 g: po okusu
- Papirnate serviete Paloma, rdeče: po želji
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Če se potepaš po Sloveniji, te praktično v vsaki vasi čaka drugačen štrukelj. Bogati in mehki ajdovi štruklji z orehi pa spadajo v samo sredino naše kulinarično bogate države - v Osrednjeslovensko regijo.
Ajdovi štruklji z orehi so kar bogati, zato se k njim odlično poda osvežilna malinova omaka, za hrustljavi nameček pa še čokoladni oreščki.
Testo:
- V loncu zavri 500 ml vode, jo posoli in prelij čez ajdovo moko.
- Dobro premešaj.
- Ko se zmes malce ohladi, jo zgneti v plastelinu podobno testo.
- Delovno površino pomokaj z belo pšenično moko in na njej razvaljaj testo do debeline 3-5 mm.
Nadev:
- Orehe zmelji do finega.
- Mlete orehe zmešaj s kislo smetano, vanilijevim sladkorjem, rjavim sladkorjem in drobtinami.
- Dobljeno maso enakomerno premaži po razvaljanem testu, ki ga nato tesno zaviješ v velik zavitek.
- Zavitek prestavi v čisto in vlažno krpo, oprano brez mehčalca, in ga tesno zavij.
- Oba odvečna konca krpe zaveži z vrvico.
- Zavitek potunkaj v slan krop, kjer naj se pokrit kuha 30 minut.
- Še vroč zavitek odvij in ga nareži na štruklje.
Malinova omaka:
- Maline stresi v kozico in dodaj sladkor v prahu.
- Kuhaj jih, dokler se popolnoma ne zmehčajo, nakar jih s paličnim mešalnikom spasiraš do finega.
Postrežba:
Na krožnik zlij malinovo omako, vanjo postavi dva štrukeljca in okrasi z oreščki, oblitimi s čokolado.