Pohorska omleta

- Bio jajca M, Durnik, jajc: 3
- Bio skuta, Loška mlekarna, 200 g
- Beli kristalni sladkor, Agragold, 40 g
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 40 g
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , vrečk: 1
- Limonina lupinica, limon: 1
- Sladka smetana, 100 g
- Sladkor za posip, jedilnih žlic: 2
- Serviete Natur Premium, oranžne barve : po potrebi
- Malinina marmelada, Dobrote Dolenjske: po okusu
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Pohorska omleta je v primerjavi z mnogimi drugimi slovenskimi tradicionalnimi jedmi relativno mlada - prva je nastala leta 1950. To ikonično sladico je ušpičil g. Viljem Račič, upravnik Železničarskega doma na prelepem Pohorju.
V osnovi gre za skulpturo biskvita, smetane in brusničnega džema, midva pa sva v kremo dodala še skuto, poleg marmelade pa uporabila še hrustljavo liofilizirano sadje.
Biskvit:
- Pečico segrej na 200 °C.
- V posodo nameči 3 jajca, 40 g sladkorja in 1 vrečko vanilijevega sladkorja.
- Vse skupaj električno klofaj približno 7 minut, da dobiš gosto peno svetlo rumene barve.
- K zmesi presej 40 g moke in dodaj nastrgano lupinico ene limone, nato vse skupaj premešaj s spatulo.
- Na pladenj za peko postavi list papirja za peko in nanj nadevaj 4 približno enako velike kroge biskvitne mase.
- Pekač postavi v pečico in počakaj 5-8 minut, da se biskviti spečejo.
- Še vroče biskvite prepogni in jih pusti, da se tako ohladijo.
Nadev:
- V eni posodi z mikserjem stepi sladko smetano do stepene smetane.
- V drugi posodi z mikserjem zmešaj skuto in sladkor v prahu.
- Stepeno smetano s spatulo primešaj k skuti.
Postrežba:
- Ohlajene biskvite po notranji strani premaži z malinovo marmelado.
- Vsak biskvit napolni s četrtino skutnega nadeva.
- Po nadevu potresi nadrobljeno liofilizirano sadje.
- Na koncu prepognjeno omleto posuj s sladkorjem v prahu.