Vaša košarica je prazna

Za popolno nakupovalno izkušnjo se prijavite v svoj profil
×

Če potrebujete pomoč pri nakupovanju v spletni trgovini Mercator Online, smo tukaj za Vas na brezplačni telefonski številki 080 2081 ali na e-naslovu: spletna.trgovina@mercator.si

/
Nazaj Natisni

Pohorski žganci s kislo repo in zeljem

Čas priprave: 60 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Domače kislo zelje, 350 g
  • Kisla repa, Euro-vrt, 350 g
  • Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 5
  • Koruzna moka, 500 g
  • Krompir Premium, 500 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
  • Sladka mleta rdeča paprika, čajnih žličk: 2
  • Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
  • Celi črni poper, čajnih žličk: 1
  • Solni cvet: po okusu
  • Serviete Natur Premium, oranžne barve : po potrebi
  • Domače kislo zelje, 350 g
  • Kisla repa, Euro-vrt, 350 g
  • Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 5
  • Koruzna moka, 500 g
  • Krompir Premium, 500 g
  • Čebula, kosov: 1
  • Česen, strokov: 2
  • Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
  • Sladka mleta rdeča paprika, čajnih žličk: 2
  • Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
  • Celi črni poper, čajnih žličk: 1
  • Solni cvet: po okusu
  • Serviete Natur Premium, oranžne barve : po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Praktično vsaka slovenska regija ima svojo različico žgancev. Koruzno-krompirjevi žganci, ali olbič, kot jim pravijo na Štajerskem, združujejo odličen okus koruznih žgancev in prijetno mehko teksturo krompirjevih.

Kot velja za druge žgance, se tudi ti najbolje počutijo v družbi ocvirkov in kislega zelja ali repe. Da ne bi bilo dvoma, sva midva skuhala kar oboje - dušen duo kislega zelja in kisle repe.

Krompirjevi žganci:

  1. Krompir olupimo in narežemo na enakomerne kose.
  2. Krompirjeve kocke stresemo v večji pisker in dolijemo toliko vroče vode, da doseže dvojno višino krompirja v loncu. Posolimo jo s 3 žličkami soli.
  3. Lonec pristavimo na visok ogenj in počakamo, da voda zavre. Ogenj zmanjšamo in jo pustimo brbotati približno 8 minut, dokler krompir ni napol skuhan.
  4. Koruzno moko stresemo v sredino lonca.
  5. Počakamo, da voda ponovno zavre, nato v sredini koruzne piramide z ročajem kuhalnice ustvarimo luknjo, skozi katero bo uhajala para.
  6. Nenavadni vulkan pustimo pri miru 20-25 minut, medtem pa mora voda rahlo vreti.
  7. Izpod mokaste gore izbezamo en krompir in se prepričamo, da je res kuhan.
  8. Škrobnato vodo odlijemo v ločeno posodo, nekaj pa je pustimo v loncu.
  9. Zdaj je na vrsti fizično zahtevnejši del - s kuhalnico najprej pretlačimo krompir in moko, da se združita, nato pa dodamo 5 žlic raztopljene masti in pričnemo s krožnim mešanjem. Če je zmes presuha, dodamo malo odlite vode.
  10. S trudom mešamo toliko časa, dokler ne nastane gosta in gladka zmes brez grudic.
  11. Ko smo zadovoljni z gostoto in teksturo mase (večkrat se moramo seveda prepričati na lastna usta), se končno lotimo proizvodnje žgancev.
  12. Z leseno lopatko zajamemo malo mase in z nje z vilico odščipnemo žganec poljubne velikosti.
  13. Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo cele mase. Žgance zbiramo v skledi, vsake toliko pa čeznje polijemo ocvirke v stopljeni masti.

Dušeno kislo zelje in kisla repa:

  1. Kislo repo in kislo zelje po želji na hitro splaknemo pod tekočo vodo.
  2. Oboje stresemo v širok lonec in dodamo lovorjev list ter poprova zrna.
  3. Dolijemo toliko vode, da ravno pokrije zelje in repo, nato zavremo in kuhamo 30 minut.
  4. Čebulo in 2 stroka česna na drobno nasekljamo.
  5. V manjšo ponev zlijemo za 1 žlico olja in na njej popražimo čebulo, da postekleni.
  6. Dodamo še česen in ko ta zadiši, ga potresemo z 2 žlicama moke in 2 žličkama mlete rdeče paprike.
  7. Pražimo kako minuto, da se moka prežge, nato v ponev zlijemo nekaj tekočine iz lonca.
  8. Sestavine v ponvi premešamo v pasto, ki jo zlijemo k zelju in repi.
  9. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 15 minut.
x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene