Pohorski žganci s kislo repo in zeljem

- Domače kislo zelje, 350 g
- Kisla repa, Euro-vrt, 350 g
- Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 5
- Koruzna moka, 500 g
- Krompir Premium, 500 g
- Čebula, kosov: 1
- Česen, strokov: 2
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , jedilnih žlic: 2
- Sladka mleta rdeča paprika, čajnih žličk: 2
- Hladno stiskano sončnično olje, jedilnih žlic: 1
- Celi črni poper, čajnih žličk: 1
- Solni cvet: po okusu
- Serviete Natur Premium, oranžne barve : po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Praktično vsaka slovenska regija ima svojo različico žgancev. Koruzno-krompirjevi žganci, ali olbič, kot jim pravijo na Štajerskem, združujejo odličen okus koruznih žgancev in prijetno mehko teksturo krompirjevih.
Kot velja za druge žgance, se tudi ti najbolje počutijo v družbi ocvirkov in kislega zelja ali repe. Da ne bi bilo dvoma, sva midva skuhala kar oboje - dušen duo kislega zelja in kisle repe.
Krompirjevi žganci:
- Krompir olupimo in narežemo na enakomerne kose.
- Krompirjeve kocke stresemo v večji pisker in dolijemo toliko vroče vode, da doseže dvojno višino krompirja v loncu. Posolimo jo s 3 žličkami soli.
- Lonec pristavimo na visok ogenj in počakamo, da voda zavre. Ogenj zmanjšamo in jo pustimo brbotati približno 8 minut, dokler krompir ni napol skuhan.
- Koruzno moko stresemo v sredino lonca.
- Počakamo, da voda ponovno zavre, nato v sredini koruzne piramide z ročajem kuhalnice ustvarimo luknjo, skozi katero bo uhajala para.
- Nenavadni vulkan pustimo pri miru 20-25 minut, medtem pa mora voda rahlo vreti.
- Izpod mokaste gore izbezamo en krompir in se prepričamo, da je res kuhan.
- Škrobnato vodo odlijemo v ločeno posodo, nekaj pa je pustimo v loncu.
- Zdaj je na vrsti fizično zahtevnejši del - s kuhalnico najprej pretlačimo krompir in moko, da se združita, nato pa dodamo 5 žlic raztopljene masti in pričnemo s krožnim mešanjem. Če je zmes presuha, dodamo malo odlite vode.
- S trudom mešamo toliko časa, dokler ne nastane gosta in gladka zmes brez grudic.
- Ko smo zadovoljni z gostoto in teksturo mase (večkrat se moramo seveda prepričati na lastna usta), se končno lotimo proizvodnje žgancev.
- Z leseno lopatko zajamemo malo mase in z nje z vilico odščipnemo žganec poljubne velikosti.
- Postopek ponavljamo, dokler ne porabimo cele mase. Žgance zbiramo v skledi, vsake toliko pa čeznje polijemo ocvirke v stopljeni masti.
Dušeno kislo zelje in kisla repa:
- Kislo repo in kislo zelje po želji na hitro splaknemo pod tekočo vodo.
- Oboje stresemo v širok lonec in dodamo lovorjev list ter poprova zrna.
- Dolijemo toliko vode, da ravno pokrije zelje in repo, nato zavremo in kuhamo 30 minut.
- Čebulo in 2 stroka česna na drobno nasekljamo.
- V manjšo ponev zlijemo za 1 žlico olja in na njej popražimo čebulo, da postekleni.
- Dodamo še česen in ko ta zadiši, ga potresemo z 2 žlicama moke in 2 žličkama mlete rdeče paprike.
- Pražimo kako minuto, da se moka prežge, nato v ponev zlijemo nekaj tekočine iz lonca.
- Sestavine v ponvi premešamo v pasto, ki jo zlijemo k zelju in repi.
- Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še 15 minut.