Štajerska kisla juha

- Pohorski špeh, Mesnine Fram, pakirano, 100 g
- Majaron, čajnih žličk: 1
- Drobljeni timijan, čajnih žličk: 1
- Jabolčni kis, Zlati Grič, jedilnih žlic: 2
- Lovorjevi listi, listov: 2
- Pekoča omaka Živčni Sicilijanec, Pekočko, jedilnih žlic: 2
- Domača ribana kaša, Bandur, pesti: 2
- Svinjska ribica, 500 g
- Korenje mix, kosov: 4
- Čebula, kosov: 2
- Česen, strokov: 2
- Krompir Premium, kosov: 3
- Gomolj zelena, 100 g
- Kisla smetana Radi imamo domače, jedilnih žlic: 2
- Solni cvet: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Serviete Natur Premium, oranžne barve : po potrebi
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Štajerska kisla juha je tradicionalna enolončnica, ki v izvirniku vsebuje bolj pozabljene kose prašička - parkle, rep in uhlje, ter kis, ki ji daje značilen okus, pa tudi ime. Običajno se ta župa znajde na meniju, ko je za nami dolga in divja noč ali pa ob zaključku kake bolj žejne gostije.
Midva sva v to juho polnega okusa stlačila manj ekstravagantno meso, dodala pa sva ji še ribano kašo ter pikantno omako, ki gre z roko v roki z njeno kislostjo.
Priprava:
- Obe čebuli na drobno nasekljaj, prav tako 2 stroka česna.
- 2 rumena in 2 oranžna korenčka oščetkaj ali olupi in nareži na enakomerne kose.
- Tri krompirje olupi in jih nareži na kocke.
- 100 g gomoljne zelene nareži na majhne kocke.
- 100 g špeha na drobno nasekljaj in ga stresi v hladen pisker.
- Lonec pristavi nad srednji-visok ogenj in segrevaj, dokler špeh ne prične cvrčati v lastni maščobi.
- Dodaj nasekljano čebulo in jo med mešanjem praži 3 minute.
- V lonec stresi na kocke narezano svinjino in jo praži 3 minute, vmes pa pridno mešaj.
- Dodaj še nasekljan česen, zraven pa vrzi še 1 žličko majarona, 1 žličko timijana in 2 lovorjeva lista.
- Premešaj in praži kako minuto, nato v pisker stresi narezane korenčke, krompir in gomoljno zeleno.
- Premešaj in prilij toliko vode, da sega kak prst nad sestavinami.
- Juho zavri in jo v napol odkritem loncu kuhaj 1 uro.
- Juho soli in popraj po okusi, nato vanjo stresi 2 pesti ribane kaše.
- Po dveh minutah k juhi primešaj še 2 žlici kisle smetane, 2 žlici kisa in 2 žlici pikantne omake.