Pijani štruklji

- Pšenična bela moka T 500, Katić, 1 kg
- Bio maslo, Žgajnar, 200 g , 70 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 3
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 450 g
- Sveže kozje mleko, Čepon, 400 g
- Suhi kvas, vrečk: 2
- Beli kristalni sladkor, Agragold, 150 g
- Mleti orehi, Sweet Chef, pesti: 3
- Sladka smetana, 100 g
- Bio jajca M, Durnik, rumenjakov: 2
- Vanilin sladkor bourbonska vanilija, Dr. Oetker, 10 g , paketov: 2,00
- Kisla smetana, Podjed, jedilnih žlic: 3
- Belo vino za kuhanje, 200 ml
- Celi klinčki, kosov: 2
- Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : ščepec
- Serviete Natur Premium, 3-slojne, rdeče: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Glas o Cerknici sega še dlje kot le v deveto vas, saj se ponaša z mnogimi znamenitostmi - tam je jezero, ki se ne more odločiti, kako veliko je; vsaj enkrat na leto po njenih ulicah hodi truma butalcev; na izleta vredni gori, ki se vzpenja nad njo, pa je svojo rezidenco postavila coprnica Uršula.
Obstaja pa še ena kulinarična zmanenitost, ki bi morala svoje mesto najti tudi izven meja Cerknice. To so pijani cerkniški štruklji - že tako dobri kvašeni štruklji, ki jih za nameček še namočiš s kuhanim vinom.
Glej, da ne pogledaš pregloboko v štrukelj!
Sestavine ustrezajo za 2 okrogla pekača s premerom 26 cm.
Testo:
1 kg moke, 70 g masla, 2 vrečki suhega kvasa, 3 jajca, 450 ml mleka, 1 ščepec soli in 3 zvrhane žlice sladkorja zmešaj in nato zgneti v testo.
Zgneteno kepo pokrij in pusti, da dobro vzhaja, nato testo še enkrat zgneti in pusti vzhajati, da se njegova prostornina podvoji.
Kuhano vino:
V kozici segrej 2 dl belega vina, 1 dl vode, 2 klinčka in sladkor po okusu.
Nadev:
V posodi zmešaj 400 g albuminske skute, 100 g sladkorja, 3 pesti mletih orehov, 100 ml sladke smetane, 2 rumenjaka, 2 vanilijeva sladkorja in 3 žlice kisle smetane.
Testo razvaljaj do pravokotnika debeline 5 mm.
Razvaljano testo enakomerno premaži z nadevom.
Vse skupaj tesno zavij v dolg zvitek in ga nareži na 4-5 cm debele štruklje.
Oba pekača namasti in vanju zloži štruklje s prerezano stranjo navzgor.
Sklofaj 1 jajce in 2 žlici mleka in s tem premaži vse štruklje.
Pusti jih vzhajati še 20 minut, vmes pa segrej pečico na 180 °C.
Štruklje peci 25-30 minut.
Po še vročih štrukljih prelij kuhano vino.