Bloška trojka

- Krompir, 800 g
- Domača panceta, Salumis, 80 g
- Bio domače telečje hrenovke, Žgajnar, parov: 1
- Bio ocvirki v masti, Kmetija Žgajnar, jedilnih žlic: 1
- Nadzemna koleraba, 600 g
- Korenje Bio Zone, 200 g
- Fižol češnjevec, Garden Good, 400 g
- Čebula, kosov: 1
- Česen, strokov: 2
- Lovorjevi listi, listov: 1
- Paradižnikova mezga, jedilnih žlic: 1
- Zeliščna sol, Majnika: po okusu
- Mleti črni poper, Maestro: po okusu
- Serviete Natur Premium, 3-slojne, rdeče: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Ta krepka enolončnica ima več imen, vsako pa jo opiše po svoje. Eni ji rečejo bloška trojka, saj vsebuje tris kolerabe, krompirja in fižola. Drugim pa je bolj pri srcu ime kavla ali kavra, kar se navezuje na kup kolerabe, ki plava v njej.
Ne glede na ime gre za odlično gosto enolončnico, ki pogreje do kosti, kar je kot nalašč za polarni mraz Blok, zibelke smučanja.
Bločani pravijo, da mora za dobro kavlo vanjo stopiti svinja, midva pa sva v lonec poleg ocvirkov in pancete povabila še kravo v obliki telečjih hrenovk.
Postopek:
- Krompir olupi in ga nareži na enakomerne kocke.
- Kolerabo olupi, jo razčetveri in nareži na pol centimetra debele rezine.
- Korenje olupi in nareži na kolesca.
- Čebulo in česen olupi in ju na drobno nasekljaj.
- Panceto nasekljaj ali nareži na drobne kocke in jo stresi v velik hladen pisker.
- Lonec pristavi na srednji ogenj in segrevaj, da se maščoba na panceti raztopi, iz kastrole pa je slišati cvrčanje.
- Čebulo popraži, da postekleni, nato popraži še česen.
- Ko česen zadiši, v lonce stresi kolerabo, krompir in korenje.
- Premešaj in praži nekaj minut, nato v pisker frcni še lovorjev list.
- Zalij s 1,7 l vode in segrevaj do vretja, nato ogenj zmanjšaj.
- Ob prijetnem brbotanju naj se kavla kuha 2 uri.
- Ko jo dobro premešaš, bosta razkuhana koleraba in krompir poskrbela za gostoto.
- V kavlo vrzi 1 žlico ocvirkov, 1 žlico paradižnikovega koncentrata in 1 par hrenovk.
- Kuhaj še 5 minut, da se hrenovke skuhajo, nato trojko soli in popraj po okusu.