Loška smojka

- Prosena kaša, Polonca, 200 g
- Skuta BIO, 35 %, 500 g , 100 g
- Kisla smetana Radi imamo domače, 50 g
- Domača Mercator jajca, Globočnik, jajc: 1
- Sir lahki edamec, KGZ Škofja Loka, 40 g
- Gorenjska prekajena zaseka, Mlinarič, jedilnih žlic: 1
- Gomolj repe, kosov: 4
- Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Škofja Loka je čudovito srednjeveško mesto, ki pa poleg idiličnega izgleda navduši tudi z lokalno kulinariko.
Loška smojka je izvirno revna kmečka jed, ki pa je tako po stasu kot po okusu prav imenitna. Gre za slastno repo, polnjeno z nadevom iz skute in prosene kaše ter zabeljeno z zaseko.
Postopek:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Repe razpolovi, jih olupi in skuhaj, da se zmehčajo.
- Vsako polovico temeljito izdolbi po sredini, a pazi, da ne prevrtaš dna.
- Proseno kašo skuhaj po navodilih in jo ohladi.
- Ohlajeno kašo zmešaj s skuto, kislo smetano in jajcem.
- Soli in popraj po okusu.
- Izdobljeno repo nasekljaj in jo 2-3 žlice primešaj h kašnati masi.
- Z dobljeno zmesjo napolni repo, polnilo pa naj tvori tudi kupček na njej.
- Po vrhu postresi nariban sir.
- Smojke peci 30 minut.
- Eno žlico zaseke na hitro popraži, z njo pa zabeli smojke.