Rateški špresovi krapi in mezelj

- Krompir, kosov: 3
- Pšenična moka, tip 500, 1 kg , 500 g
- Domača Mercator jajca, Globočnik, jajc: 1
- Koruzni zdrob, Kozjanski mlin, 100 g
- Bio skuta, Loška mlekarna, 250 g
- Kisla smetana, Podjed, 500 ml
- Drobljeni pehtran, čajnih žličk: 1
- Čebula, kosov: 1
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 75 g
- Krušne drobtine, jedilnih žlic: 3
- Sladka smetana, 150 g
- Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Tile krapi so pa res krepki! Blazinice iz krompirjevega testa v sebi skrivajo nadev iz koruznega zdroba in špresa (skute), pokrite pa so z mezljem - bogato omako iz kisle in sladke smetane.
Špresovi krapi imajo gorenjske korenine in kot je za regijo značilno, gre za bogato, polno in pravo tolažilno jed.
Krompirjevo testo:
- Krompir skuhaj v oblicah do mehkega.
- Kuhan krompir olupi in ga pretlači.
- Dodaj jajce, 1 žličko soli, 2 žlici kisle smetane in moko.
- Vse skupaj temeljito premešaj v voljno testo, po potrebi pa dodaj še malo tople vode.
Nadev:
- Polento skuhaj v razmerju 1:4, kar pomeni, da skuhaš 100 g koruznega zdroba v 400 ml slanega kropa. Čas kuhe je 30 minut, vmes pa pogosto mešaj.
- Polento odstavi, da se ohladi.
- Čebulo na drobno nasekljaj in jo popraži na 1 žlici masla, da postekleni.
- Polento zmešaj s popraženo čebulo, skuto, 2 žlicama kisle smetane in pehtranom.
- Nadev soli po okusu.
Oblikovanje in kuha:
- Od krompirjevega testa odtrgaj košček in ga na pomokani površini oblikuj v krogec.
- Tega postavi v dlan, na sredino pa deni za 1 žlico nadeva.
- Krogec testa na tesno zapri okoli nadeva in ga s prsti stisni skupaj, da dobiš značilen petelinji greben.
- Na tak način oblikuj vse krape.
- V velik pisker natoči vodo in jo posoli.
- Krape skuhaj v kropu v več rundah - ko priplavajo na površje, so nared.
Mezelj:
- V kozico zlij sladko smetano in stresi 150 g kisle smetane.
- Pristavi jo na srednji ogenj in ko smetani zavreta, z metlico primešaj moko in sol.
- Divje mešaj, da dobiš svilnato in gladko zmes.
- Nič ni narobe, če se mezelj loči - če želiš homogeno zmes, jo preprosto spet zmešaj.
Postrežba:
- V ponvico vrzi 50 g masla in na njemu popraži drobtine do zlatorumenega.
- Na krožnik postavi krape, po njih polij mezelj, na vrh pa stresi še pražene drobtine.