Jurjeva kapa s kislim mlekom

- Ajdova moka, Polonca, 250 g
- Domači ocvirki v masti, Kmetija Žunar, jedilnih žlic: 3
- Suha domača salama, pakirana, Loške mesnine, 30 g
- Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 2
- Bohinjsko kislo mleko, Bohinjski planšar, 180 g
- Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
- Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Težko klepetaš o slovenski kulinarični tradiciji, da ne bi vsaj nekajkrat omenil ajdove žgance. Ta aromatična, a preprosta priloga ima ogromno pajdašev v mnogih različnih jedeh.
Med manj znanimi je gorenjska jurjeva kapa - z ocvirki zabeljeni žganci, na vrhu pa kapa iz jajčne omlete. Najina različica namaka noge v kislo mleko, pod kapo pa ima še koščke odlične domače suhe salame.
Žganci:
- V loncu zavri dobro 700 ml dobro osoljene vode.
- V lonec stresi ajdovo moko, ki naj bo čim bolj na kupu.
- Ko voda popeni, pena pa prekrije vso moko, ročaj kuhalnice zapiči v sredino ajdovega kupčka in zvrtaj 2 cm široko luknjo.
- Ogenj zmanjšaj, posodo pa pokrij.
- Ajdova moka se mora kuhati 20 minut, pri tem pa pazi, da ti voda ne prekipi.
- Medtem, ko se žganci kuhajo, v manjši ponvi raztopi in popraži 3 žlice ocvirkove masti.
- Iz lonca odlij, a prihrani, večino tekočine.
- S kuhalnico premešaj ajdovo moko, dodaj nekaj žlic masti brez ocvirkov, nato pa postopoma dodajaj še odcejeno tekočino. Več tekočine, ko dodaš, bolj mokri in večji bodo žganci. Nama so najbolj pri srcu majhni in dokaj suhi žganci, ki se drobijo.
- S kuhalnico zagrabi nekaj mase, z vilico pa v skledo nadrobi žgance.
- Vsake toliko žgance v skledi zabeli z ocvirki.
Kapa:
- Jajce sklofaj s ščepcem soli in popra.
- Manjšo ponev segrej, vanjo pa kani malo olja.
- V ponev vlij stepeno jajce, po njemu pa razporedi na kocke narezano suho salamo.
- Ko omleta na vrhu ni več mokra, jo obrni in peci še nekaj sekund.
Postrežba:
- V globok krožnik zlij kislo mleko, nanj pa stresi žgance.
- Na vrh žgančeve gore povezni jajčno kapo, nato pa vse skupaj še zabeli z ocvirki.