Gorenjska prata s hrenovo omako

- Jelenov beli kruh, Žito, 1 kg
- Sveže polnomastno mleko, 3,5 % m.m., Loška mlekarna, 2 dcl
- Čebula, kosov: 1
- Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 12
- Prekajeno svinjsko meso, Mesnine Bohinja, 500 g
- Česen, strokov: 4
- Mast, Arvaj, jedilnih žlic: 1
- Sveži hren, kosov: 2
- Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , 200 g
- Peteršilj: šopek
- Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika : po okusu
- Celi črni poper v mlinčku: po okusu
- Serviete Natur Premium, bele: paket
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Prata spada med težkokategornike gorenjske kulinarike, njeno pomembnost pa okrepi tradicionalna prisotnost na velikonočni mizi.
Prata je odličen način, kako staremu kruhu vdihniti novo življenje, rezultat pa je slasten mozaik, za katerega se jedci kar stepejo.
Glede na sestavine v njej in velikonočno poreklo, je jasno, da se prata odlično ujame z drzno hrenovo omako.
Prekajen vrat:
- Kos prekajene vratovine položi v vrelo vodo in ga kuhaj 1 uro.
- Meso naj se shladi v vodi.
Prata:
- Pečico segrej na 160 °C.
- Star kruh nareži na majhne kocke.
- Kuhan prekajen vrat prav tako nareži na majhne kocke.
- Kruhove kocke stresi v skledo in jih prelij s toplim mlekom ter pusti, da se napojijo.
- Jajca in kislo smetano skupaj razžvrkljaj.
- Čebulo na drobno nasekljaj in jo praži na konkretni žlici masti, da postekleni.
- Peteršilj na drobno nasekljaj.
- Jajca z dvemi žlicami kisle smetane primešaj h namočenemu kruhu, nato pa še kocke prekajene vratovine, praženo čebulo in peteršilj.
- Masa naj počiva 15 minut.
- Svinjsko mrežico raztegni po pladnju za peko.
- V mrežico nadevaj maso v obliki dolge štruce.
- Prato tesno zavij v mrežico, višek pa odreži.
- Peci jo 60 minut pri 160 °C.
Hrenova omaka:
- Hrenovo korenino na fino naribaj in zmešaj s 100 g kisle smetane.
- Soli in popraj po okusu.