Vaša košarica je prazna

Za popolno nakupovalno izkušnjo se prijavite v svoj profil
×

Če potrebujete pomoč pri nakupovanju v spletni trgovini Mercator Online, smo tukaj za Vas na brezplačni telefonski številki 080 2081 ali na e-naslovu: spletna.trgovina@mercator.si

/
Nazaj Natisni

Bizeljski ajdov kolač

Čas priprave: 120 min
Avtor: Midvakuhava.si
  • Pšenična bela moka T 500, Katić, 200 g
  • Kozji jogurt, Videc, 200 ml
  • Sveži hren, jedilnih žlic: 2
  • Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 600 g
  • Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , 350 g
  • Albuminska skuta, 2 kg
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika , čajnih žličk: 2
  • Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 3
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
  • Prekajen svinjski vrat, KZ Sevnica, kosov: 1
  • Goveja sevniška salama, KZ Sevnica, kosov: 1
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, 33x33 cm, 30 kosov: zavitek
  • Pšenična bela moka T 500, Katić, 200 g
  • Kozji jogurt, Videc, 200 ml
  • Sveži hren, jedilnih žlic: 2
  • Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 600 g
  • Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , 350 g
  • Albuminska skuta, 2 kg
  • Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika , čajnih žličk: 2
  • Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 3
  • Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
  • Prekajen svinjski vrat, KZ Sevnica, kosov: 1
  • Goveja sevniška salama, KZ Sevnica, kosov: 1
  • Serviete Natur Premium, 3-slojne, 33x33 cm, 30 kosov: zavitek
Priprava - po navodilih avtorja recepta

Prekajen svinjski vrat:
V lonec postavi kos prekajenega vratu in dotoči toliko vode, da sega 1 cm nad mesnino.
Posodo pristavi na ogenj in segrevaj do vretja, nato pa kuhaj še 1 uro na 1 kg mesa. Najin kos je imel 500 g, kar pomeni, da sva ga kuhala 30 minut.
Pusti, da se prekajen vrat ohladi v vodi, v kateri se je kuhal, nato ga na nareži na tanko.

Kolač - priprava:
Ajdovo moko popari z osoljeno vrelo vodo, nato jo premešaj in pusti, da se ohladi.
Dodaj belo moko in 200 g kisle smetane, nato premešaj in zamesi v testo.
Če je testo presuho, dodaj še kako žlico vode.
V večji skledi zmešaj skuto in jajca ter dodaj 2 žlički soli.
Testo razpolovi, vsako polovico pa na pomokanem prtu razvaljaj v pravokotnik.
Po pravokotniku namaži polovico nadeva, po njemu pa nameči 50 g hladnih koščkov masla.
Vse skupaj zavij v dolg zavitek.
V podolgovat model za kruh namesti papir za peko, nato vanj skotali mega ajdov štrukelj.
Postopek ponovi še z drugo polovico testa in nadeva.

Kolač - peka:
Pečico segrej na 180 °C.
V dobro ogreto pečico postavi oba modela s kolačem in peci 30 minut.
Oba kolača vzemi iz pečice in ju premaži s kislo smetano - za oba skupaj je potrebuješ 150 g.
Temperaturo pečice zmanjšaj na 160 °C, nato vanj postavi nazaj oba kolača in ju pusti pri miru še 1 uro.
Po koncu peke naj se bizeljski kolač malce ohladi, nato pa ga nareži z ostrim nožem.

Jogurtova omaka s hrenom:
Korenino hrena olupi in je nastrgaj za 2 žlici.
Kozji jogurt zmešaj z naribanim hrenom in enim ščepcem soli.

Narezek:
Na veliko desko postavi ajdov kolač, okoli njega razporedi narezano govejo salamo in svinjski vrat ter postavi jogurtovo omako s hrenom.
Manjka le še kupček pirhov in nekaj lačnih ust, nato pa naj se pojedina prične!

x white logo

Na tem spletnem mestu uporabljamo piškotke, ki so nujni za delovanje spletnega mesta (zahtevani piškotki), za spremljanje obiska na spletnem mestu z namenom izboljševanja uporabniške izkušnje (piškotki za spremljanje statistike) in piškotke za oglaševanje (piškotki za trženje). Če se strinjate z namestitvijo vseh navedenih piškotkov, kliknite »Dovolim vse in zapri«, sicer pa dovoljenja lahko vedno uredite v »Nastavitvah piškotkov«. V primeru, da ne opravite izbire, bodo naloženi zahtevani piškotki.

Nastavitve za uporabo piškotkov

Piškotki, ki jih namestimo v vašem brskalniku, anonimno zbirajo določene informacije o vašem obisku spletnega mesta. Omogočajo nam, da lahko zagotovimo delovanje vseh funkcij spletnega mesta, določene vsebine prilagodimo posebej za vas in z analizo obiska spletno mesto stalno izboljšujemo.

Zahtevani piškotki omogočajo osnovne funkcije, kot so navigacija po spletišču in dostop do posebnih delov spletišča. Spletna stran brez teh piškotkov uporabniku ne zagotavlja polnega delovanja. Sem uvrščamo tudi piškotke, namenjene prilagoditvi obnašanja ali izgleda spletnega mesta ob naslednjih obiskih, na primer za prikaz v izbranem jeziku.


Piškotki za statistiko anonimno zbirajo in javljajo informacije lastnikom spletnih mest. S tem jim pomagajo razumeti, kako obiskovalci uporabljajo spletno stran, in na podlagi teh informacij izboljšati uporabniško izkušnjo.


Piškotki za trženje anonimno zbirajo podatke o vaših obiskih spletnih strani. Uporabljajo jih oglaševalci, da vam prikazujejo oglase, ki so ustreznejši in zanimivejši za vas.

Vaše nastavitve so bile shranjene