Bizeljski ajdov kolač

- Pšenična bela moka T 500, Katić, 200 g
- Kozji jogurt, Videc, 200 ml
- Sveži hren, jedilnih žlic: 2
- Ajdova moka, Kozjanski Mlin, 600 g
- Kisla smetana, KGZ Škofja Loka, 250 g , 350 g
- Albuminska skuta, 2 kg
- Sol BIO kuhinjska zeliščna Majnika , čajnih žličk: 2
- Jajca L s pašnika, prosta reja, Globočnik, jajc: 3
- Maslo, Loške mlekarne, 240 g , 100 g
- Prekajen svinjski vrat, KZ Sevnica, kosov: 1
- Goveja sevniška salama, KZ Sevnica, kosov: 1
- Serviete Natur Premium, 3-slojne, 33x33 cm, 30 kosov: zavitek
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Prekajen svinjski vrat:
V lonec postavi kos prekajenega vratu in dotoči toliko vode, da sega 1 cm nad mesnino.
Posodo pristavi na ogenj in segrevaj do vretja, nato pa kuhaj še 1 uro na 1 kg mesa. Najin kos je imel 500 g, kar pomeni, da sva ga kuhala 30 minut.
Pusti, da se prekajen vrat ohladi v vodi, v kateri se je kuhal, nato ga na nareži na tanko.
Kolač - priprava:
Ajdovo moko popari z osoljeno vrelo vodo, nato jo premešaj in pusti, da se ohladi.
Dodaj belo moko in 200 g kisle smetane, nato premešaj in zamesi v testo.
Če je testo presuho, dodaj še kako žlico vode.
V večji skledi zmešaj skuto in jajca ter dodaj 2 žlički soli.
Testo razpolovi, vsako polovico pa na pomokanem prtu razvaljaj v pravokotnik.
Po pravokotniku namaži polovico nadeva, po njemu pa nameči 50 g hladnih koščkov masla.
Vse skupaj zavij v dolg zavitek.
V podolgovat model za kruh namesti papir za peko, nato vanj skotali mega ajdov štrukelj.
Postopek ponovi še z drugo polovico testa in nadeva.
Kolač - peka:
Pečico segrej na 180 °C.
V dobro ogreto pečico postavi oba modela s kolačem in peci 30 minut.
Oba kolača vzemi iz pečice in ju premaži s kislo smetano - za oba skupaj je potrebuješ 150 g.
Temperaturo pečice zmanjšaj na 160 °C, nato vanj postavi nazaj oba kolača in ju pusti pri miru še 1 uro.
Po koncu peke naj se bizeljski kolač malce ohladi, nato pa ga nareži z ostrim nožem.
Jogurtova omaka s hrenom:
Korenino hrena olupi in je nastrgaj za 2 žlici.
Kozji jogurt zmešaj z naribanim hrenom in enim ščepcem soli.
Narezek:
Na veliko desko postavi ajdov kolač, okoli njega razporedi narezano govejo salamo in svinjski vrat ter postavi jogurtovo omako s hrenom.
Manjka le še kupček pirhov in nekaj lačnih ust, nato pa naj se pojedina prične!