Skutini cmoki v čežani

- Pšenični zdrob, Kozjanski mlin, 200 g
- Bio bela pirina moka, Durnik, jedilnih žlic: 2
- Skuta BIO, 35 %, 500 g , 500 g
- Bio jajca M, Durnik, jajc: 2
- Beli kristalni sladkor, Mercator, 60 g
- Temna čokolada, Lucifer, 50 g
- Fino mleta morska sol, ščepcov: 1
- Jabolka Idared, 500 g
- Jabolčni sok, RID, 200 ml
- Krušne drobtine, jedilnih žlic: 4
- Hladno stiskano sončnično olje, 50 ml
- Papirnate serviete Paloma Style Colour: kos
Priprava - po navodilih avtorja recepta
Koroška in Savinjska dolina sta znani po mečkanju sadja v čežane in ravno toliko po združevanju te čežane z različnimi prilogami iz testa.
Skutine cmoke iz pšeničnega zdroba tradicionalno postrežemo z jabolčno ali hruškovo čežano, midva pa sva v njihovo sredino skrila še manjši zaklad v obliki temne čokolade.
Čežana:
Jabolka olupi, jim odstrani peščišča in jih nareži na manjše kocke.
Jabolčne koščke stresi v kozico in jih zalij z jabolčnim sokom.
Kuhaj jih, dokler se povsem ne zmehčajo, nato jih spasiraj s paličnim mešalnikom.
Cmoki:
V večji skledi zmešaj skuto, jajca in jogurt.
Vsuj zdrob in moko ter sladkor in sol.
Vse skupaj temeljito premešaj, dobljeno zmes pa pusti počivati 30 minut.
Pograbi za žlico zmesi, v sredino postavi košček čokolade, nato pa vse skupaj neprodušno zapri v cmok. Lahko pa polnilo iz čokolade opustiš in preprosto oblikuješ okrogel cmok. V tem primeru čokolado na koncu naribaš čez postrežene cmoke.
Večji pisker vode rahlo posoli in jo segrej do vretja.
Cmoke čmokni v krop, kjer naj se kuhajo, dokler ne priplavajo na površje.
Drobtine:
Srednjo ponev postavi nad ogenj in vanjo vlij olje in stresi drobtine.
Drobtine praži, da zlato porumenijo.
Cmoke stresi v ponev in jih potresaj in valjaj, da se oblečejo v njih.
Postrežba:
Na krožnik natoči manjšo lužo čežane, nanjo pa postavi v drobtine odete štrukeljce.
Po vrhu naribaj temno čokolado.